W zasadzie dopiero niedawno wpadłam na ten pomysł... by przepisy, które wypróbowałam i chcę zapamiętać, zamieścić w jednym miejscu. Zamysłem jest stworzenie swego rodzaju "książki kucharskiej" na potrzeby własne. Czasami jednak dobrze jest spotkać i kogoś innego po drugiej stronie stołu. Może komuś z Was przypadną do gustu rozmowy cynamonowe i spotkania przy stole ze mną...
I oto dziś - spotkanie pierwsze i to na słodko.
Ciasteczka z orzechami i białą czekoladą. Przepis znalazłam na blogu mojewypieki.blox.pl
Poza doskonałym smakiem urzekła mnie prostota i szybkość przygotowania. Sprawdźcie sami...
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- ok. 120 g miękkiego masła
- 85 g cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g pokruszonej białej czekolady,
- orzechy wedle uznania (ja wykorzystałam arachidowe)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, czekoladą i orzechami. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajko. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z resztą składników. Ciasto będzie gęste, więc pod koniec należy zagnieść je rękoma.
Od razu można formować ciasteczka: najpierw małe kulki, potem lekko je spłaszczyć i układać na blasze. Wstawić do gorącego piekarnika (190ºC) na ok. 10 - 12 minut. I gotowe:)
Z pojedynczej porcji składników można otrzymać ok 25 ciasteczek, 24, 23, 22... znikają w mgnieniu oka:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz